SREBRO, ZLATO, PLATINA, PALADIJ​

SAZNAJTE VIŠE O TIM PLEMENITIM KOVINAMA

Sigurno ste često čuli ili pročitali u novinama kako su investicije, odnosno ulaganje, pokretač gospodarskog rasta. I dok je takva tvrdnja točna na razini gospodarstva države, još je točnija ukoliko to primjenimo na pojedince. Ulaganje je najbolji način da povećate svoj kapital. Novac s kojim raspolažete, a ne potrošite ga na osnovne životne potrebe ili sitne luksuze možete potrošiti ili investirati. Trošite ga ukoliko ga mijenjate za neko drugo dobro koje vam treba (ili ne treba), a investirate ga ako ga ulažete u poboljšanje životnog standarda i kvalitetu življenja. Upravo zato trošenje se uvijek percipira kao gubitak, a investiranje kao uvećanje.

Ljudi koji novac troše uvijek smatraju kako nemaju dovoljno novca, i posvećeni su jedino zaradi, kako bi ga imali što više. No, istina je, da radom nikad ne mogu zaraditi dovoljnu količinu novca koja im može ublažiti taj osjećaj da ga nemaju dovoljno. S druge strane, osobe koje investiraju višak svog novca u povećanje svog standarda posvećeni su tom cilju dugoročno, i strateškim promišljanjem i reagiranjem na tržištu osiguravaju povećanje blagostanja u budućnosti.

Na financijskom tržištu mnogo je proizvoda u koje se može investirati. Investiranje u dionice doživjelo je procvat u prijašnjih godina (u Hrvatskoj), zatim investiranje u fondove, nekretnine, a početak poslovanja tvrtke Elementum označilo je jedno sasvim novo poglavlje koje su otvorili hrvatski investitori, jer je od tada napokon moguće i ulaganje u plemenite kovine u Hrvatskoj.

Plemenite kovine izuzetno su stabilne i pouzdane investicije, i svaki investitor trebao bi barem dio svog portfelja čuvati upravo u plemenitim kovinama. Najbolji podatak koji govori kako plemenite kovine čuvaju vrijednost je da je jednom uncom zlata prije 200 godina bilo moguće kupiti istu količinu robe kao i danas. Za razliku od novca koji je izložen inflacijskim udarima, plemenite kovine su otporne na tržišna previranja. Plemenite kovine univerzalna su valuta i svugdje u svijetu imaju istu vrijednost koja se može pratiti u svakom trenutku na svjetskim burzama.

Srebro

Silber_kompl_blau Kopie

Investiranje u srebro izuzetno je popularno s obzirom na sigurnost ulaganja. Drugi razlog zašto je srebro toliko popularna kovina je povećanje upotrebe srebra u industriji i predviđanja su da će cijena srebra značajno rasti. Zato je ulaganje u srebro isplativo dugoročno, no čak i s vrlo kratkim periodom ulaganja može se ostvariti profit.

Za naše klijente ulaganje u srebro posebno je atraktivno zato što omogućujemo investiranje u srebro izravno u Švicarskoj, u bescarinskoj zoni, tako da te investicije ne podliježu obvezi plaćanja poreza niti u Hrvatskoj, niti u Švicarskoj. Investiranje kontrolira nezavisna revizorska kuća BDO, a srebro se nalazi u trezoru najvišeg standarda sigurnosti u Europi.

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi investitori odabiru srebro ispred ostalih plemenitih kovina je povijesni rast cijene srebra, koja se samo u 2010. godini povećala za nevjerojatnih 96% prema euru. Ukoliko proučimo povijest investiranja vidjet ćemo da ovakvo povećanje cijene srebra, ali i ostalih plemenitih kovina ne treba čuditi, jer upravo plemenite kovine u vrijeme krize ostvaruju najveći porast cijene, i time najveći profit investitorima.

Srebro u koje možete ulagati preko tvrtke Elementum najveće je čistoće, čak 999/1000 prema London Bullion Market Association. Ulažite sigurno u srebro i saznajte zašto ga investitorski insajderi nazivaju novim zlatom.

Zlato

Od svih plemenitih kovina zlato je najpopularnije. Investitori ulažu u zlato kako bi se osigurali od raznih ekonomskih, političkih ili društvenih kriza s obzirom da je cijena zlata otporna na sve utjecaje, pa i na inflaciju. Upravo zbog te činjenice mnogi investicijski stručnjaci i savjetnici preporučuju da se dio investicijskog portfelja, idealno 10%, drži u investicijskom zlatu isključivo oznake good delivery prema LBMA, čistoće 999,9/1000. 

Kroz povijest, zlato se koristilo kao novac, a kolika je stabilnost ove investicije najbolje govori podatak da se prije 200 godina s istom količinom zlata mogla kupiti gotovo identična količina robe kao i danas. Upravo zato je investicijsko zlato vrlo sigurno utočište za investitore.

Cijena zlata kao i ostalih roba ovisi o ponudi i potražnji. Od 2003. do 2007. godine najveći dio ponude zlata na tržištu (60 posto) dolazio je iz proizvodnje u rudnicima zlata, a najznačajniji dio potražnje činila je industrija nakita (68 posto). Na ponudu još utječe reciklirano zlato (26 posto) i prodaja od strane središnjih banaka (smanjivanje zlatnih pričuva) i investitora (14 posto). Osim industrije nakita, potražnju generiraju i financijski investitori u zlato (19 posto) i ostale industrije (13 posto).

U razdoblju visoke inflacije cijena zlata raste s tendencijom da anulira negativan učinak inflacije. U posljednjih tridesetak godina zlato je najveći rast cijene zabilježilo 1980. u vrijeme naftne krize i iranske revolucije kada je nominalna cijena dostigla vrhunac od 850 dolara po unci i početkom 2008. kada je cijena unce premašila granicu od 1.000 dolara.

Stručnjaci predviđaju daljnji rast cijene zlata zbog smanjivanja proizvodnje i rastuće potražnje, kao i pada povjerenja u papirnati novac te potencijalne opasnosti od inflacije. Svakako treba uzeti u obzir da je investicijsko zlato jedina vjerodostojna valuta čija količina ne može biti povećana po volji kako bi se zadovoljile potrebe potrošnje vlada u nevolji. Trenutno raspoloživo zlato u cijelom svijetu stalo bi u prostoriju veličine 19 x 19 x 19 metara.

Investicijsko zlato idealan je oblik dugoročnog ulaganja.

Gold_kompl_glatt Kopie

Platina

1pt-gegossen_3pt-gepraegt_glatt Kopie

Platina je plemenita kovina koja je puno kraće u financijskom sektoru od srebra i zlata, no upravo platinu odabiru mnogi investitori. Platina je vrlo rijedak plemeniti metal (rijeđi od zlata) i, što je iznimno bitno, ima izuzetno važnu ulogu u industriji. 

Osim u industriji platina ima sve veću ulogu u izradi nakita, pogotovo na azijskom tržištu, gdje je gotovo zamijenila ostale plemenite kovine.

Paladij

Paladij je izuzetno rijedak element koji je po prvi put otkriven početkom 19. stoljeća. Unatoč relativno kratkoj povijesti, paladij i danas ima mnoge primjene. Prema nekim procjenama 1 od 4 proizvoda sadrži ovaj metal ili ga koristi u proizvodnom procesu. Paladij, kao i platina, koristi se obilno u proizvodnji automobila, i upravo zato stanje u automobilskoj industriji utječe na cijenu paladija. 

Ukoliko promatramo paladij kao investiciju, onda ona ima karakteristike i industrijskih metala kao što je bakar i plemenitih kovina kao što je zlato. Paladij je ujedno i ekstremno rijedak element, godišnja proizvodnja se kreće oko 200 000 unca. Nalazišta paladija rasprostranjena su širom svijeta, a ona najznačajnija nalaze se u Južnoj Africi, Montani, Ontariju i Rusiji. 

Cijena paladija ne kreće se uvijek u skladu sa cijenom zlata. S obzirom na veliku industrijsku primjenu paladija, cijena paladija je veća tijekom ekonomskog rasta.

1pd-gegossen_3pd-gepraegt_glatt Kopie

Saznajte više o ulaganju u plemenite kovine!

Elementum Hrvatska

Elementum Hrvatska d.o.o.
Božidara Adžije 24
10430 Samobor
Republika Hrvatska
  • + 385 1 555 88 99
  • info@elementum.hr