Graf je interaktivan.

Možete sami dodati vremensku traku i valutu te birati između cijene zlata ili srebra.

Kako mogu kupiti više zlata srebrom (a ne eurima)?

Svaki investitor želi ostvariti najveću moguću (nominalnu, tj. bez uzimanja u obzir inflacije) neto financijsku dobit, uzimajući u obzir sve troškove, uključujući poreze, u svakom svom ulaganju. Zato je i razumljivo kod kupnje fizičkih plemenitih kovina da svi želimo što povoljnije otkupne cijene, što niže troškove, što veću cijenu u trenutku prodaje i, po mogućnosti, što niže poreze. Činjenica je da nemamo apsolutno nikakav utjecaj na kretanje cijena na tržištu plemenitih kovina i nerealno je očekivati ​​da ćemo moći kupovati po najnižim, a prodavati po najvišim cijenama jer to jednostavno nije moguće. Iznimke mogu biti samo sretne slučajnosti, a ne stvar mnoštva točnih predviđanja.

Ipak, neosporna je činjenica da je za visinu ostvarene neto dobiti u trenutku prodaje, osim navedenih čimbenika kao što su cijene, troškovi i porezi, presudna i količina koju posjedujete i želite prodati. Neosporna je činjenica da u razdoblju rasprodaje možete prodati samo onu količinu koju imate. Stoga se postavlja opravdano pitanje je li uopće moguće i, ako je moguće, kada i na koji način, bez dodatnih ulaganja, utjecati na povećanje količine plemenitih kovina?

Da, moguće je.

Statistički gledano, u zadnjih 100 godina omjer cijene zlata i srebra uvijek se mijenjao. Najniži je pao na 15:1 1980. godine, a najveći koji smo dosegli bio je 123:1 2020. godine. U prosjeku, omjer cijena zlata i srebra kretao se negdje između 40:1 i 50:1. Ako uzmemo u obzir opće poznatu činjenicu da na visinu zarade kod prodaje najviše utječu povoljne nabavne cijene, onda je vrlo lako razumjeti da ako je omjer cijena veći od 40:1, to znači povoljniju kupnju srebra u usporedbi s kupnjom zlata.

Upravo zbog povijesno iznadprosječno povoljnog omjera cijena, uz pomoć inovativne „Elementum strategije 7 zvjezdica“ i sve dok je omjer iznad ovog prosjeka, preporuča se kupnja srebra (danas). Također se preporučuje koristiti "Elementum strategiju 7 zvjezdica" za prodaju srebra kada omjer padne ispod prosjeka (40:1) i na taj način kupiti veću količinu zlata bez dodatnih ulaganja, što je vidljivo iz primjera izračuna u nastavku.

Primjer: Ako danas imate € za kupnju plemenitih kovina i razmišljate hoćete li kupiti zlato ili srebro, prije konačne odluke najbolje je pogledati sljedeću kalkulaciju koja će vam sigurno donijeti veću zaradu.

Odnos cijene zlata i srebra je izračunat i danas iznosi 1 : 78,45. To znači da za 10.000 možete kupiti 175,81 g zlata ili 14.900,69 gr. srebra.

Ako se u budućnosti omjer promijeni na npr.: 1: i, u ovom slučaju, ako prodajete srebro i kupujete zlato, možete dobiti 0 gr. više zlata!

To znači 175,81 g + 0 g (više zlata) = 175,81 g zlata!