ZAKAJ JE ZLATO TAKO POSEBNO?

Zlato je jedna od prvih kovina koje je čovječanstvo otkrilo.

Zbog svojih brojnih jedinstvenih karakteristika, zlato već tisućama godina zauzima posebno mjesto u monetarnom smislu, kao i u srcima ljudi.

  • Povijesno gledano, u razdobljima političkih kriza i ratova, ljudi su uvijek gomilali zlato.
  • Više od 4000 godina predstavlja svjetsku konvertibilnu valutu i štiti od političkih i financijskih neravnoteža.
  • Zlato je pravi novac!
  • Štiti i čuva vrijednost imovine u vrijeme rastuće inflacije.
  • Investicijsko zlato u fizičkom obliku vrlo je likvidno, za razliku od novca koji s vremenom postaje sve manje vrijedan.
  • Potražnja za zlatom sve više raste jer ga središnje banke zemalja kupuju i njime nadopunjuju svoje zlatne devizne rezerve.

Zlato je novac tisuće godina

Zlato u kovanom novcu Croesus i papirnati novac koji je imao vrijednost u zlatu.

Počeli smo ga koristiti kao valutu stoljećima prije naše ere. Prema zapisima, prvi zlatnik naručio je turski kralj Krez 550. godine pr. n. e.

Zlato se koristilo za trgovinu u rimsko i grčko doba, njime su se kupovali indijski začini i kineska svila. Kasnije, kada je došao papirni novac (uglavnom radi lakšeg prijenosa), zadržao je svoju vrijednost u zlatu. Zlato je stoga uvijek bilo svjetska rezervna valuta. Što je sa srebrom… pročitajte više.

MONETARNO ZLATO I ZLATNI STANDARD

Zaštita od pretjeranog zaduživanja zemalja.

S modernim gospodarstvom, potkraj 19. stoljeća, velike svjetske sile (ponovno) uspostavljaju tzv. "zlatni standard". Važnije valute procijenjene su na temelju vrijednosti 1 unce (31,1035 g) zlata, a središnje su banke morale osigurati onoliko zlatnih rezervi koliko su imale novca u optjecaju.

KONAČNO UKIDANJE ZLATNOG STANDARDA 1971. GODINE

Tijekom 20. stoljeća čak se i moderni zlatni standard ponešto promijenio. Dolar, koji je u međuvremenu postao rezervna svjetska valuta, u početku je bio vezan uz vrijednost zlata. Definitivno ukidanje zlatnog standarda 1971. godine proveo je tadašnji američki predsjednik Richard Nixon.

POČETAK GLOBALNE FINANCIJSKE KRIZE 2008. GODINE

Povećana potražnja za zlatom

Od početka globalne financijske krize, koja se dogodila krajem 2007. godine, financijski svijet još uvijek ne vidi rješenje.

Razni summiti, na kojima dominiraju ekonomisti i političari, svakodnevno se bave novim "financijskim šokovima".

Kriza je započela kreditnom krizom u SAD-u koja se prelijeva u Europu.

Grčka, Portugal i Španjolska samo su prve u nizu koje je trebalo spašavati. Prema mišljenju mnogih ekonomista i analitičara, samo kupujemo vrijeme poticajnim financijskim paketima koje neoprezno dodjeljuju FED (Američka središnja banka) i ECB (Europska središnja banka). Potonje bi prije ili kasnije trebalo završiti devalvacijom valuta i bolnim resetiranjem financijskog sustava.