• Dobivate Umicore poluge za ulaganje s najstarijim „good delivery“ statusom (status dobre isporuke) u Europi.
 • Mi nismo samo trgovina, mi zajedno s našim ugovornim zastupnicima brinemo o općoj financijskoj osviještenosti i informiranosti.
 • Već sedam godina, u svrhu informiranja i podizanja svijesti, organiziramo najveći događaj o ulaganju u plemenite kovine i sirovine, „Kongres plemenitih kovina i sirovina“, na kojem su predavanja održali međunarodno najpriznatiji financijski analitičari i stručnjaci za tržište ulaganja u zlato i srebro.
 • Organiziramo nekoliko različitih, manjih događanja na kojima se dotičemo teme optimizacije i diverzifikacije imovine u vezi sa sektorom nekretnina, mirovina i gospodarstva općenito.
 • Omogućujemo vam pristup ključnim tržišnim informacijama preko naših ugovornih partnera (Vaš zastupnik) i izvan radnog vremena Elementuma.
 • Imamo široku ponudu proizvoda i usluga (narudžbe putem online trgovine, štedni proizvodi gdje štedite male iznose, kupnja i skladištenje plemenitih kovina u bescarinskom skladištu, online pristup vašem portfelju u Švicarskoj).
 • Tjedno šaljemo „Plemenite novosti“ na Vaš e-mail, gdje sažimamo ključne informacije.
 • Zato što imamo jedinstvenu investicijsku strategiju s kojom dobivate SIGURNO VIŠE.

Plemenite kovine mogu se naručiti na više načina:

 • Osobno u sjedištu tvrtke. Besplatan kontakt putem telefona: +385 1 58 09 355
 • Preko ugovornog partnera (specijalista za plemenite kovine obučen u Elementumu), s kojim možete imati besplatan individualni sastanak prije kupnje

Prodajne cijene plemenitih kovina (zlatne i srebrne poluge, zlatnici i srebrnjaci) možete pratiti u našoj internet trgovini gdje se cijene ažuriraju svaku minutu. Prodajna cijena u trgovini je konačna cijena (cijena na burzi + doplata za kovinu, transport i sl.)

Za cijene otkupa predlažemo da nas nazovete (telefon: +385 1 58 09 355). Cijene se određuju na temelju trenutne cijene na burzi. Umicore zlatne investicijske poluge otkupljujemo 1,1% ispod burzovne cijene, Umicore srebrne investicijske poluge otkupljujemo 2% ispod burzovne cijene, ostale kovnice sa statusom "good delivery" otkupljujemo 2 do 5% ispod burzovne cijene.

U sjedištu tvrtke:

 1. Stupite u kontakt s nama (nazovite sjedište tvrtke)
 2. Dajemo vam prodajnu cijenu koja je vezana uz trenutnu burzovnu cijenu s uključenim dodatnim naknadama
 3. Narudžbenicu ispunjavamo zajedno
 4. Isti dan ili u roku od 24 sata sredstva moraju biti doznačena na naš račun (naznačen na narudžbenici)
 5. U slučaju da robe nema na skladištu, dostavit ćemo vam podatke o dostavi robe (možete osobno preuzeti ili poštom)

Preko ugovornog zastupnika:

 1. Prilikom prve konzultacije postaje vaš osobni savjetnik koji Vam pruža dodatne informacije o aktualnoj gospodarskoj i financijskoj situaciji i tržištu plemenitih kovina; savjetuje vas pri nabavi i optimizaciji troškova nabave
 2. Stupite u kontakt s ugovornim zastupnikom
 3. Ugovorni partner (zastupnik) dobiva cijenu pozivom u tvrtku Elementum koja Vam je prosljeđuje
 4. Zadržavamo cijenu koju je dao Elementum sljedećih 5 minuta
 5. Nakon potvrde cijene, vi i ugovorni zastupnik ispunjavate narudžbenicu
 6. Sredstva moraju biti doznačena na naš račun (naveden na narudžbenici) istog dana ili unutar 24 sata
 7. U slučaju da robe nema na skladištu, dostavit ćemo vam podatke o dostavi robe (možete osobno preuzeti ili poštom)

Trguje se na temelju trenutne burzovne cijene koja također mora biti potvrđena u kovnici nakon vaše potvrđene narudžbe. Nakon potvrde naručene količine poluga za ulaganje i njihove cijene u kovnici, otkazivanje narudžbe više nije moguće.

U SJEDIŠTU TVRTKE ILI S UGOVORNIM ZASTUPNIKOM

Nakon potvrde cijene izvršite prijenos u istom danu ili najkasnije u roku od 24 sata na račun upisan na narudžbenici. Plemenite kovine nije moguće kupiti gotovinom.

Narudžba u sjedištu tvrtke ili kod ugovornog zastupnika:

Nazovite nas i raspitajte se o dostavi pojedinih artikala. Ukoliko plemenite kovine naručite osobno u sjedištu tvrtke, podatke ćemo vam dostaviti prilikom narudžbe.

Prodajna cijena uključuje određene dodatke na burzovnu cijenu, koji između ostalog uključuju:

 • troškove kovnice,
 • troškove transporta,
 • troškove transportnog osiguranja,
 • troškove rukovanja,
 • troškove poslovanja Elementuma.

Otkupljujemo poluge sa statusom "good delivery". Zlatne investicijske poluge kovnice Umicore, čiji smo službeni zastupnik, otkupljujemo 1% ispod burzovne cijene, Umicore srebrne investicijske poluge otkupljujemo 2% ispod burzovne cijene. Investicijske poluge drugih kovnica sa statusom "good delivery" otkupljuju se najmanje 2 do 5% ispod burzovne cijene. Otkupljujemo zlato i srebro od kovnica koje nisu na listi "good delivery" London Bullion Market Association kao lom, što može značiti i do 20% nižu otkupnu cijenu.

Postoji mnogo različitih portala na engleskom jeziku gdje možete pratiti burzovne cijene. Isto tako ih i mi objavljujemo na svojoj internetskoj stranici pod rubrikom „Burzovne cijene“.

Preporuka

Kako biste osigurali likvidnost i postigli optimalne otkupne vrijednosti, preporučamo da ulažete samo u investicijske poluge s »good delivery« statusom ». U Elementumu smo službeni zastupnici kovnice Umicore koja ima najdulji status "good delivery" u Europi, neprekidno od 1930. za zlato i od 1935. za srebro.

Dodaci po pojedinačnoj investicijskoj polugi

Također preporučamo da iznos ulaganja podijelite na različite veličine uložnih poluga za zlato težine do jednog kilograma. Pritom je potrebno znati da što su poluge za ulaganje manje, to su troškovi nabave veći. S obzirom na podcijenjenost investicijskog srebra, vrijedi razmisliti o ulaganju dijela imovine u ovu plemenitu kovinu, a pritom imati na umu da se kod srebra očekuju veće fluktuacije nego kod zlata. Stoga je preporučeno razdoblje ulaganja za srebro dulje nego za zlato.

Klasična ili strateška kupnja

Većina kupaca odnosno kupci plemenitih kovina kupuju na klasičan način. Svatko tko želi maksimalno iskoristiti sve prilike na tržištu plemenitih kovina trebao bi naučiti o strateškoj kupnji. Molimo kontaktirajte nas za dodatne informacije.

Kupnja manjih poluga za ulaganje također je povezana s višim troškovima kovnice. Kako biste optimizirali troškove nabave, preporučamo ulaganje u veće poluge, ali pritom pripazite na disperziju (različite jedinice). Za zlato preporučamo kupnju zlatne poluge za ulaganje od najmanje 20g, a za srebro od najmanje 1000g.

Za mjesečnu kupnju zlata i srebra preporučamo kupovinu preko Aurore Gold ili Argentum Premium. Više informacija možete pronaći na našoj web stranici. Prije nego počnete štedjeti, predlažemo da se osobno obratite zastupniku, jer ćete na taj način moći više optimizirati mjesečne nabave plemenitih kovina.

Kod investicijskog srebra pri kupnji plaća se 25% PDV-a dok kod zlata nema PDV-a.

U informativnoj prodajnoj cijeni tvrtke Elementum pri srebru već je uključen PDV.

Od 2010. godine Elementum kupcima nudi mogućnost kupnje srebra bez PDV-a koje se čuva u bescarinskom skladištu u Švicarskoj. Kupnja je prikladna i za jednokratne i za mjesečne iznose. Kontaktirajte nas za više informacija.

Tržište nudi veliki izbor zlatnih i srebrnih poluga, kao i zlatnih i srebrnih kovanica. "Investicijske" srebrne ili zlatne poluge u svjetskim razmjerima su one poluge koje imaju status „good delivery“ (dobre isporuke), jer tim statusom kovnica, kao i poluge, zadovoljavaju određene stroge i visoke standarde.

Prilikom odluke o kupnji investicijskog zlata predlažemo da uvijek odaberete zlato čistoće 999,9/1000. Investicijsko srebro treba biti čistoće 999/1000. To osigurava transparentnu kupnju i otkup vašeg ulaganja.

Ove vrste poluga također vam omogućuju da dobijete najbolju cijenu u slučaju prodaje.

Status "good delivery" dobivaju kovnice koje proizvode investicijske poluge od zlata i srebra koje zadovoljavaju visoke kriterije organizacije LBMA (povijest kovnice, likvidnost, starost kovnice, čistoća zlata i srebra itd.). Zbog toga se često koristi i izraz poluge dobre isporuke jer se uz kovnicu, koja taj status dobiva pod okriljem svoje kovnice, pod lupom uzima zlato i srebro. Kovnice koje imaju »good delivery« status navedene su na web stranici organizacije LBMA.

Više o good delivery statusu isporuke možete pročitati na našoj web stranici pod naslovom "Good delivery standard isporuke".

Preporuča se srednjoročno i dugoročno ulaganje u plemenite kovine.

Za obje investicijske kovine preporučamo razdoblje ulaganja od najmanje tri godine. Zbog troškovne neučinkovitosti i budući da ulaganje u plemenite kovine predstavlja osiguranje imovine od pada realne kupovne moći, savjetujemo izbjegavanje višestruke prodaje i kupnje (špekulativno trgovanje) plemenitim kovinama u fizičkom obliku u kratkom vremenskom razdoblju. U svakom slučaju, strateški gledano, ipak je dobro biti informiran kada je u investiciji bolje imati zlato, a kada srebro, a kada je vrijeme za stratešku razmjenu zlata i srebra ili obrnuto.

Skladištenje plemenitih kovina možete dogovoriti sami u najmu bankovnog sefa ili preko Elementuma. Vaše plemenite kovine čuvamo u sefovima koji se ne nalaze unutar bankarskih institucija.

Vašu robu skladištimo u bescarinskom skladištu u Švicarskoj, gdje je roba zaštićena i osigurana. Kupnjom srebra na ovaj način oslobođeni ste i plaćanja PDV-a.

Da, ali preporučujemo da dobijete više informacija o tvrtki koja vam nudi online prodaju plemenitih kovina. U posljednje vrijeme pojavio se veliki broj novih "online" ponuđača među kojima se mogu naći i oni čija je opskrba plemenitim kovinama upitna. Kod "vrlo povoljne" nabavne cijene posebno obratite pozornost na čistoću, težinu i podrijetlo poluge za ulaganje (može biti krivotvorina ili ukradena roba). Važno je da dobavljač plemenitih kovina ima izravan kontakt s kovnicom, jedino tako možete osigurati najbolju uslugu kupnje i otkupa. Od 2006. godine Elementum izravno surađuje s kovnicom Umicore koja od 1930. godine ima kontinuirani »good delivery« status.

Službena institucija za provjeru identiteta plemenitih kovina u Hrvatskoj je Državni zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske.

Određena mjerenja čistoće zlata i srebra mogu se obaviti i u Elementumu, uz naknadu.